blog preface

Nie je deň, kedy by k nám neprišiel zákazník, ktorého trápi neznesiteľná bolesť chrbta. Bolesť krčnej chrbtice, bolesti v driekovej časti chrbtice, vyskočená platnička, to sú najčastejšie odpovede našich zákazníkov na otázku čo ich trápi. Často od nás čakajú, že im ponúkneme matrac, vankúš, ktorý ich do mesiaca zbaví bolesti . V tomto článku by sme sa chceli venovať najčastejšiemu problému a to je tzv. vyskočenej platničke. Čím je štádium poškodenia miernejšie, tým je konzervatívna liečba jednoduchšia a rýchlejšia. No aj pokiaľ máte už vážnejšie problémy či už extrúziu alebo sekvestráciu platničky, neznamená to, že ste automaticky adept na operáciu.
Telo dokáže poškodené platničky samé regenerovať, dokonca aj sekvester dokáže vstrebať, no my mu musíme vytvoriť správne podmienky:

Správne cvičenie, vyhýbanie sa aktivitám, ktoré vašu bolesť zhoršujú a samozrejme vhodný matrac, to je cesta ako sa bolesti zbaviť .Dovolím si ešte jednu osobnú radu , ktorú som ja dostal od mojej inštruktorky pilatesu .Cvičiť hodinu denne je fajn , no čo zvyšok dňa ? Nezabúdajme na správne držanie tela, správne dýchanie, či už čakáte v rade pri pokladni, sedíte za volantom , alebo v kancelárii .Vždy sa napravte do polohy , ktorá Vám nebude príjemná , a možno v nej vydržíte v začiatkoch len pár sekúnd ako ja, no časom to bude viac. Slová mojej inštruktorky boli “ nehrb sa , vystri sa “ Dnes si to hovorím sám a verte mi cítim sa lepšie . Správne cvičiť , vyhýbať sa nežiaducim aktivitám a večer si ľahnúť na zlý matrac , tak sa bolesti nezbavíme , rovnako ako keď si kúpime ten najortopedickejší matrac a celý deň budeme sedieť v práci pri počítači a večer sa presunieme do gauča .

Ešte raz pripomínam: správne cvičenie ( na začiatok určite so skúseným inštruktorom resp. fyzioterapeutom), vyhýbať sa aktivitám, ktoré mi bolesť zhoršujú, správne držanie teľa počas dňa a na noc správny matrac. Aký je ten správny ?

 

V uvoľnenej polohe, kedy má platnička dostatok miesta, je schopná udržiavať vysoký obsah vody. Pri záťaži sa priestor zmenšuje, platnička vodu uvoľňuje, znižuje sa jej elasticita a je náchylná na deformáciu či vyklenutie.

Jedným z veľmi praktických, a navyše komfortných spôsobov, ako fyzioterapeutickú liečbu podporiť, je spánok na matraci, ktorý vie neinvazívne naťahovať chrbticu a cielene uvoľňovať medzistavcové platničky. To všetko sa deje v noci, kedy spíte. Tretinu dňa tak vďaka matracu trávite preťahovaním a uvoľňovaním stavcov a prispievate k ich optimálnej regenerácii.

ODPORÚČANÉ LEKÁRMI

Pre tento účel bola v spolupráci s lekármi na Univerzite v Zaragoze vyvinutá kolekcia matracov MagniStretch. Uspela aj v náročných testoch Americkej asociácii chiropraktikov, ktorá potvrdila ich preukázateľne prospešné účinky na biomechanickú obnovu chrbtice. Vďaka svojim významným regeneračným účinkom MagniStretch prešla náročným procesom certifikácie a môže sa tak radiť medzi zdravotné produkty 1. kategórie, Medical Device Class 1. A tak vlastne cez deň vedome cvičíme a v noci na matraci Magnistretch tiež, len pri tom spíme .Príďte vyskúšať k nám na predajňu.

Veľa zdravia priatelia Vám prajem Mgr.Andrej Ernek – konateľ spol. Sleep Centrum BB s.r.o.