blog preface

Ešte pred kúpou matracu …

  Často k nám chodia zákazníci, ktorí majú bolesti chrbtice a chcú od nás radu aký matrac ich problém vyrieši. Samotný matrac nedokáže problém vyriešiť, aj keď podľa niektorých predajcov, množstva reklám je práve matrac ten zázrak, ktorý Vás zbaví všetkých bolestí. Jedna vec je veľmi pravdivá a nesmierne dôležitá. Kvalitný a vhodný  matrac napomáha celkovej regenerácii nášho tela. Zároveň nesprávny matrac, môže naozaj náš zdravotný stav zhoršiť, dôsledkom čoho môžu byť až chronické bolesti chrbtice. U nás na predajni Sleep Centrum  BB sa so zákazníkom rozprávame, počúvame ako žije, funguje, či športuje atď. To všetko sú pre nás dôležité informácie, ktoré nám potom pomôžu poradiť klientovi vybrať ten správny matrac alebo vankúš .

Pripravili sme pre Vás “ mapu dobrého spánku “ kde je dotazník, po ktorom vyhodnotení zisťujeme, že najčastejším dôvodom bolesti chrbtice sú: 

  • uponáhľanosť, stres, napätie 
  • nedostatok pohybu (správneho pohybu)  
  • nesprávne držanie tela počas dňa 
  • nevhodný matrac 

Naša spolupráca: preto sme sa rozhodli ponúknuť zákazníkom, okrem predaja toho správneho matraca, vankúša alebo roštu, aj poradenstvo v oblasti celkového zdravého životného štýlu. Spolupracujeme s odborníkmi v oblasti regenerácie pohybového aparátu, posilňovania a uvoľnenia svalov.

Kvalitný matrac – dlhý a zdravý život

Každý z nás prežije v posteli minimálne jednu tretinu svojho života. Posteľ dáva nášmu telu potrebný oddych a obnovuje sily, preto je veľmi dôležité na akom matraci spíme.

U každého z nás sú požiadavky pri výbere matraca iné. Naša výška, hmotnosť ba dokonca aj poloha, v ktorej prežívame spánok, podstatne vplýva na výber toho správneho matraca. Naše sú vyrobené pre maximálne pohodlie zákazníka. Jemnosť a odolnosť sa spájajú v ideálnej harmónii. Dobre pružiaci (pružný) matrac nenarúša obmenu látok u spiaceho človeka, pretože rovnomerne podporuje každú časť tela. Chrbtica sa nachádza v správnej a zdravej polohe nezávisle od toho, či spíme na boku, chrbte, alebo na bruchu.

Jedna z najznámejších charakteristík matraca je bodová elasticita. Pod bodovou elasticitou sa rozumie vlastnosť charakterizujúca to, ako dobre sa matrac prispôsobuje telu, a že sa prehýba len tam, kde dochádza k tlaku. Matrace s nízkou bodovou elasticitou vytvárajú priehlbiny a nedokážu dostatočne podporovať chrbticu a telo spiaceho človeka.

Matrace s vyššie uvedenými systémami nezabraňujú zmene polohy tela a maximálne podporujú odstraňovanie napätia všetkých pohybových štruktúr (svaly, šľachy) a chrbtice. Ortopedické matrace zabezpečujú maximálny komfort v čase spánku, vďaka čomu sa prebúdzate svieži, oddýchnutý a istý svojimi silami. V produkcii značky VEGAS a Magniflex sa využívajú len tie najkvalitnejšie suroviny, testy a skúšky na odolnosť a dlhovekosť z minulých období, a takisto pracovné skúsenosti i najlepšie súčasné technológie. Celá kolekcia sa vyznačuje vysokými ergonomickými kvalitami: dokonalá opora tela, praktičnosť a hygieničnosť poťahu, ktorý sa veľmi ľahko sníma a čistí.

V závislosti od veku, zamestnania, zdravotného stavu, ale aj od váhy klienta môže spoločnosť Sleep Centrum BB vybrať individuálnu variantu matraca, vzhľadom na prianie užívateľa. Kolekciu ortopedických matracov završujú latexové vankúše, vankúše z peny Memory Air-Fly, antialergické vankúše a paplóny, pevné a lamelové rošty.

Náš denný režim

Denný režim je pre náš organizmus rovnaký každý deň bez toho aby sme museli niečo urobiť. V priebehu dňa teplota tela stúpa až do poobedia, kým nedosiahne svoj vrchol. Následne začne klesať a v druhej polovici noci medzi 3 – 4 hodinou dosiahne svoje dno. Nižšia teplota umožňuje preto hlbší, lepší a zdravší spánok, kým vyššia teplota zvyšuje výkonné funkcie tela.

Denný režim podrobne

Ráno rastie pulz a teplota tela. Okolo 10 – 11 hodiny sa začne naplno prejavovať naša výkonnosť. Nervový systém zvyšuje výkon až do obeda. Keď dosiahneme náš výkonnostný vrchol dokážeme sa maximálne sústrediť. V čase medzi 13 a 14 hodinou prežíva väčšina z nás skutočný prvý prepad výkonu. Krvný tlak a teplota tela napriek tomu naďalej rastú. Po tomto poklese síl dosiahneme 2. výkonnostný vrchol neskoro poobede. Umožňuje nám to opäť využiť všetku našu energiu naplno. S príchodom večera stúpa množstvo melatonínu v krvi, čo má za následok únavu a pocit vyčerpania. Telo sa pripraví na noc a pomaly sa uvoľní. Produkcia adrenalínu, ktorý nás udržiava bdelých sa postupne znižuje. Po prvých hodinách spánku sa začne do krvi dostávať rastový hormón, ktorý nezapríčiňuje len rast, ale môže aj za hlboký spánok a oddych. S blížiacou sa treťou hodinou dosahuje teplota tela svoj najnižší bod, množstvo melatonínu naopak svoj vrchol. Následne začína stúpať kortizol , ktorý svoj úplný vrchol dosiahne v skorých ranných hodinách. To nás pripraví na koniec noci a následné vstávanie. Kortizol okrem toho tlmí imunitný systém, ktorý v prvej polovici noci pracuje naplno a potláča produkciu rastového hormónu.

Kolobeh sa každodenne opakuje

Pre obe fázy s vysokým výkonom tela sú charakteristické zvýšený krvný tlak a nízka citlivosť kvôli zvýšenej produkcii endorfínu. Ďalšou zvláštnosťou v našom dennom režime je, že prežívame ľahký úbytok energie pravidelne každé 4 hodiny. Preto sa počas dňa občas cítime unavený. Vieme však proti tomu bojovať napríklad šálkou kávy alebo kockou sladkej čokolády. Oveľa efektívnejšia je však krátka fáza odpočinutia. Väčšinou si stačí na pár minút vyložiť nohy, zavrieť oči a relaxovať. Vďaka relaxačnej pauze sa vieme veľmi rýchlo vrátiť na pôvodnú dennú výkonnostnú úroveň.

Spávate správne? Typy spania…

Žiaľ ešte stále mnoho ľudí spí na zlých matracoch. Následky nesprávneho spania sú: bolesti chrbta, zvýšené svalové zaťaženie, poruchy spánku vo fáze najhlbšieho spánku, nadmerné potenie a konečná únava.

Najčastejšie pozície pri spaní, ktoré rušia Váš spánok:

Človek spiaci „príliš mäkko“…

Matrac: príliš mäkký
Dôsledok toho je:

– Prílišné ponorenie sa do matraca

– Chrbtica neodpočíva v jej prirodzenej polohe

– Medzistavcové platničky sa nedostatočne uvoľnia

– Bolesti v oblasti bedier, v dlhodobom horizonte poškodenie platničiek

Človek spiaci „príliš tvrdo“…

Matrac: príliš tvrdý
Dôsledok toho je:

– Tlakové body

– Nedostatočná podpora chrbtice

– Nedostatočný oddych platničiek

– Preťaženie, bolesti spôsobené prílišným tlakom, v dlhodobom horizonte poškodenie platničiek

Človek spiaci „príliš teplo“…

Matrac: Jadro matraca alebo jeho zloženie neposkytuje dostatočnú cirkuláciu vzduchu (za jednu noc vypotí človek do matraca 300 až 600 ml tekutiny) Dôsledkom toho je:

– Nepriepustnosť tepla a vlhkosti pod prikrývkou

– Studený vzduch z ovzdušia sa stretáva so spoteným telom

– Zvýšené rozmnožovanie roztočov

– Možný výskyt plesní

Človek spiaci „bez pohybu“…

Matrac: tvar matraca je statický, nemenný (každý zdravý človek by počas noci mal minimálne 40-60 krát zmeniť svoju polohu spánku)
Dôsledkom toho je:

– Donútená nepružná pozícia počas spánku

– Sťažený prirodzený pohybový rytmus

– Poruchy oddychovej fázy počas najhlbšieho spánku

A takto spíte správne:

Matrac by sa mal prispôsobiť zónam Vášho tela a nie Vaše telo matracu. A keď si k tomu ešte zvolíte ten správny ortopedický vankúš a príslušnú tvrdosť matraca (podľa tabuľky tvrdosti, ktorá je uvedená v každej kolekcii na konci strany).

Výhody počas spánku:

– Matrac sa anatomicky správne prispôsobí telu

– Podporuje chrbticu v každej polohe počas spánku

– Optimálne prevzdušnenie matraca

– Neobmedzený pohyb počas spánku

– Človek sa zobúdza oddýchnutý a plný novej energie

Ako vybrať správny a kvalitný matrac?

Na trhu existuje veľa spoločností, ktoré vyrábajú a predávajú rôzne druhy matracov. Od latexových, cez penové, polyuretánové a tzv. memory matrace až po pružinové a taštičkové matrace. Ako si však správne vybrať s takej širokej škály produktov? Matrac, na ktorom chceme každý deň aspoň 10 rokov spávať si nemôžeme vybrať len na základe niekoľko minútového skúšobného ležania v predajni. Jestvuje však niekoľko odskúšaných vhodných rád, ktoré vám výber správneho matraca zjednodušia a pomôžu sa orientovať v množstve používaných materiálov pre komfortné a zdravé spanie. Pri výbere matraca je veľmi dôležité uvažovať najmä o jeho tvrdosti, pretože každý z nás preferuje inú tvrdosť. Taktiež dôležitým prvkom v matraci je jeho nosnosť a hlavne materiály použité v matraci. Cena sa samozrejme líši od množstva a druhu použitých materiálov a od faktu či spĺňa všetky požiadavky pre kvalitný a ničím nerušený spánok.

Ktoré matrace sú najlepšie?

Najlepší matrac neexistuje, len matrac, ktorý najlepšie spĺňa všetky vaše nároky a požiadavky. Ste alergik/čka? Spíte radi v chladnom alebo radšej v teplejšom prostredí? Spíte radi na mäkkom alebo skôr na tvrdom lôžku? Spíte radi na chrbte, na boku, alebo na bruchu? Radi si vykladáte nohy, alebo radi čítate a nechcete sa trápiť s vankúšmi, aby ste sa mohli trochu dvihnúť? Nadmerne sa potíte? Aké požiadavky máte na kvalitu? Pred nákupom posteľového systému zdeľte všetky tieto zvyky a potreby predajcovi a vyskúšajte si čo možno najviac matracov. Ak nájdete vhodný matrac, ktorý spĺňa vaše kritéria, požiadajte predajcu, aby overil, či je vaša chrbtica počas ležania v prirodzenej polohe. Ak je všetko v poriadku, potom ste našli váš matrac!

Kde si môžeme matrace zakúpiť?

Posteľové matrace sa odporúča kupovať tam, kde existuje veľmi dobré poradenstvo a kde môžete vyskúšať rôzne druhy matracov s rôznou tvrdosťou a zložením (latexové, penové, pružinové, či taštičkové), aby ste si vybrali naozaj správne.

Mali by páry a manželia kupovať jeden matrac v celku, resp. rovnaké matrace?

Určite nie! Každý z nás má iné požiadavky na svoje lôžko, vyhovuje mu iná tvrdosť, pružnosť, či celkové zloženie. Niekto rád spí v chladnom prostredí, niekto sa veľa potí, iný zase rád spí na mäkkom. Pri kúpe dvoch matracov dávajte pozor len na to, aby výška kupovaných matracov bola zhodná. Výhodou dvoch matracov v manželskej posteli je okrem možnosti individuálneho výberu aj lepšia manipulácia a flexibilita (dva matrace je napríklad možné polohovať nezávisle na polohovateľných roštoch).

Môžu matrace aj „liečiť“?

NIE. Matrace v prvom a jedinom rade majú spríjemňovať spánok a udržovať chrbticu v správnej polohe počas spania. Na liečenie sú iné prístroje, či lieky, určite však nie matrace. Na druhej strane však môže nekvalitný matrac naše zdravie poškodiť a zhoršiť presne ako nevhodná strava či nedostatok pohybu.

Ako vyberať rozmery matraca?

Na matraci si človek potrebuje oddýchnuť a na to potrebuje dostatočný priestor. Dĺžka matraca by preto mala byť minimálne 20cm väčšia ako výška človeka. Šírka sa odporúča 90cm, pre dvoj lôžko minimálne 160cm. Výška matraca je takisto veľmi dôležitá, pretože od nej závisí ako dobre sa matrac prispôsobí telu. Minimálna výška by mala byť 12cm, optimálna 18-20cm, aby existoval dostatočný priestor na skopírovanie tela spiaceho človeka.

Existujú štandardné rozmery matracov?

Nie. V každej krajine sa „štandardné“ alebo typické rozmery lôžka o niečo líšia. V našom regióne strednej Európy sa považuje za štandardný rozmer jedného lôžka 90x200cm, resp. 180x200cm pri dvoj lôžku. Typické miery, ktoré sa takisto u nás predávajú sú 80x200cm, 85x195cm, 140x200cm, 160x200cm. V poslednej dobe sa za typicky rozmer začína považovať aj 200x200cm a 200x220cm. Dôvodom je vyšší komfort a fakt, že priemerná výška populácie pravidelne rastie.